Hem efter 6,5 veckapå Ronald McDonald Hus

Hej!

Jag heter Amanda och är 11 år (12 år i juni).
I augusti förra året märkte jag att det inte stod rätt till.
Efter flera undersökningar och röntgen, 2 biopsier stod det fast att jag fått en tumör, Ewing sarkom. Nu började en mycket jobbig tid med cellgifter och alla biverkningar som följer…. ( har nog fått varenda biverkning som går att få…) En bit in i behandlingen skulle jag få strålningsbehandling och vi fick åka till Uppsala i 6,5 veckor.
Under den här tiden hade vi turen att få bo på Ronald McDonald Hus. Jag tycker det har känts bra. Det är fräscht, hemtrevligt och mysigt. Jag har träffat nya människor som varit i samma situation, och det har varit väldigt bra. Väldigt skönt att slippa vara så mycket på sjukhuset, för det gillar jag inte.

TACK för ALLT, Ronald McDonald Hus!// Kram Amanda Lagg

Ronald McDonald Hus Uppsala: -Tack Amanda med familj som startade en insamling via Better Now som gav oss 26.000 kr till vår kommande utbyggnad med 8 rum och ni fick ett löv i vårt sponsorträd!

På bilden är Amanda med sin tvillingsyster Matilda

Amanda.JPG

2 nya löv i vårt träd

Idag har Moa och Amanda skruvat upp sina löv i trädet, deras vänner, bekanta, nära och kära har hjälp dem att nå målet med 25.000 kr till vår kommande utbyggnad, 8 nya rum.
Det firar vi idag med kaka som Elin bakat och på onsdag blir det grillkväll ute så vi hoppas på sol.
Tack till er alla som stöttar oss!
#keepingfamiliesclose

 

IMG_5404.JPG
IMG_5400.JPG
IMG_5406.JPG
IMG_5395.JPG
IMG_5399.JPG
IMG_5401.JPG

På torsdag är jag med på Vakna Uppsala, hoppas vi ses där

Skärmavbild 2018-04-06 kl. 12.38.39.png

2013-klubben


3 nya skyltar i 2013-klubben, vill du också hjälpa oss med kommande utbyggnad. 2013 kr och du gör skillnad! Ha en GLAD PÅSK!

IMG_5244.JPG

Barnmässan på Fyrishov

I helgen var det #Barnmässa på Fyrishov i Uppsala och självklart var vi där.
Vi hade en tävling där besökarna skulle gissa hur många familjer som bott på Huset i Uppsala sedan start.
Vinnarna är:
1:a pris = 2 badhanddukar och tvål från #himla till Frida Beverin
2:a pris = 2 gästhanddukar och doftstickor från #himla till Cecilia Fredlund
Antalet familjer är 2295 och de gissade närmast. Varsågod och hämta era vinster hos oss.
En morfar vann 4 biljetter till Disney on ice 2019 - Stort GRATTIS!

F062BFE0-2F68-4CC5-A72F-3A9DB91A40BD.JPG
IMG_5105.JPG

Barnmässan 3-4 mars på Fyrishov

I morgon lördag och på söndag kommer vi att vara en av utställarna på Barnmässan på Fyrishov. Hoppas vi ses där/ Ha en trevlig helg

Skärmavbild 2018-03-02 kl. 15.33.54.png

Nu bygger vi snart ut!

och behöver allas hjälp då vi saknar 4 miljoner kronor innan vi är i mål. Så hjälp oss! 

På Huset är det full fart, vi säger dagligen nej Ell familjer som måste hiJa någon annan stans aJ bo. Beläggningen är hög och vi försöker hiJa på lite roliga saker i Huset för familjerna. I år har Länsförsäkringar Uppsala och Bosses frisörer bjudit familjerna på mat. Vi har bjudit på semlor och spageI och kö`ärssås och McDonald’s har bjudit på frukost. Vill du också göra något bra för familjerna? Maila eller ring oss! 

Vi bygger nu ut med 8 nya rum och 3 av rummen kommer aJ vara större med en liten sovhyJ så aJ tonåringarna kan chaJa med sina kompisar utan aJ mamma och pappa stör/hör. Dessa rum har ingång direkt uEfrån så aJ de infekEons- känsliga barnen kan bo på Huset Ellsammans med sin familj och inte behöva träffa andra mer än nödvändigt. 

Insamling

 

Vi har samlat in gamla sedlar via FB och nu en arEkel i Uppsala Tidningen. Det har hiIlls geJ 25.000 kr och vi hoppas på mer, så fortsäJ leta i era lådor och skicka dem Ell oss eller kom förbi och lämna dem och se hur vi har det.

Du kan även starta en egen insamling på BeJer now – följ bara länken hJps://se.beJernow.org/en/create-fundraiser/edit- details?page=2&project_id=1860,

eller gå med i vår 2013-klubb, 2013 kr vid eJ Ellfälle. Har du eJ företag? Vi behöver allEfrån spik Ell golv, allt som Ellhör eJ bygge 

 

Skärmavbild 2018-02-19 kl. 11.03.34.png
Skärmavbild 2018-02-16 kl. 13.36.18.png
27355867_571964709804822_7430425214711095083_o.jpg
IMG_4784.JPG

Husmiddag för familjerna på Ronald McDonald Hus

I går kväll bjöd Länsförsäkringar Uppsala familjerna som bor i Huset på middag. Det blev 2 sorters paj och sallad. Desserten var poppis, det var glass, maränger, strössel och choklad- och kolasås. MUMS! Så uppskattat och det räcker till lunch idag:-). Vill du också göra lite trevligt i vardagen för familjerna som bor i Huset? Samla ihop ett kompisgäng, dina arbetskamrater eller varför inte din familj och kom till oss och laga mat eller baka. Maila oss på : uppsala@rmdbarnfond.se

IMG_4759.JPG

WOW- gamla sedlar...

 

Wow, se vad som kom i brevlådan till Huset förra veckan. Det är ju helt magiskt, vi har fått så många kuvert med post eller kuvert och sedlar som lämnats in direkt till oss i Huset. Snart har vi till ett kök i vår utbyggnad. Fortsätt skicka in era gamla sedlar för de kommer att göra skillnad för många familjer. Dela gärna inlägget.

27355867_571964709804822_7430425214711095083_o.jpg

1 månad sedan jag bloggade, så här har det hänt mycket...

Vi har haft pizzakväll, McDonald's har bjudit på frukost, Helgessons har bjudit på julbord och mycket fika har serverats under december. Det har bakats pepparkakor och lussebullar och alla barn fick dekorera sitt eget pepparkakshus från "Annas pepparkakor". Det har firats jul och nyår, alla barn och de vuxna fick julklappar som tomten delade ut på morgonen. Detta tack vare bl.a Linda Rombin med familj och vänner som kom med både klappar, godis och annat så att det kunde bli en mysig jul på Huset. 

Vi har haft glöggmingel med julklappar för medarbetare och volontärer och styrelsemöte med middag.

Fotograf Jens har varit här och fotograferat barn och föräldrar, bilder som vi kommer att använda så småningom, bifogar ett foto.

Ha nu ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

 

IMG_4274.JPG
IMG_4435.jpg
IMG_4290.jpg
IMG_4274.JPG
IMG_4299.JPG

Nu har vintern kommit till Uppsala och julen närmar sig med stormsteg..

Nu har vintern kommit till Uppsala och julen närmar sig med stormsteg. Många familjer kan inte fira jul hemma utan får vara kvar på Huset långt hemifrån och från nära och kära. Vi kommer ha julbord från Helgesson i december, baka pepparkakor med deg som Triller gjort och massa pyssel och julstök och så klart julklappar till alla barn. Linda och Mattias Rombin kom med hela bilen full med julklappar, ingredienser så vi  kan bjuda familjerna i Huset på lite gott när de är tillbaka efter behandlingar eller besök på sjukhuset.

Under hösten har beläggningen varit hög på Huset och vi har tyvärr sagt nej till familjer som inte fått plats här utan har fått bo på hotell. Inte helt enkelt med barn då man inte kan laga sin egen mat eller tvätta.

Så nu är det dags att bygga ut. Vi kommer att bygga ut med ytterligare 8 rum så att fler familjer kan bo tillsammans under en svår tid i livet. 

Vill du hjälpa till? Swicha ett bidrag eller sätt in på vårt BG 757-7919 så blir det fortare ett nytt Hus på tomten. VI behöver allt, spik, betong, kök, golv, tvättmaskiner, toaletter och inredning. Allt som finns i ett hem. Vill du själv bidra eller jobbar du på ett företag som vill bidra eller grannen kanske äger ett företag med något som vi behöver?

Kontakta mig: lotta.sterning@rmdbarnfond.se, så sätter vi oss ner och ser vad vi kan göra tillsammans.

IMG_4274.JPG

Det här hände Frank

Det var den 6e december 2013. Vi hade precis flugit till Prag för en härlig weekend med familjen, mormor och morfar och min lillebror. Helgen skulle vara fylld med god mat, julshopping och trevligt umgänge. Efter en första lunch så gick vi tillbaka till hotellet för att vila lite. Tog en kopp te på rummet.

Då får Frank, 14 månader, för sig att smaka på nybryggt te. Han lyckas välta koppen över sig, över hakan och ner över bröstet. Skriket kommer på 1 sekund. Panik! Pappa Henrik tar Frank och springer in med honom i duschen. Jag springer ut ur hotellrummet för att hämta mormor.

När Henrik tar av Frank tröjan i duschen så följer all hud på bröstet med. Mormor kommer och kastar ett öga på Frank och säger sen. RING AMBULANS!

Ambulansen kommer fort och ger Frank lugnande och smärtstillande. Jag och Frank sätts på en bår, in i ambulansen och så åker vi. I ambulansen börjar det lugnande att verka och jag känner hur Frank försvinner bort, jag minns att jag tänkte: Nu dör han.

På sjukhuset är de väldigt effektiva, men pratar inte ett ord engelska. De ger mig ett formulär, på tjeckiska, att fylla i och skriva under. Jag vägrar och säger att jag vill läsa det på engelska. Det finns inte. Och ingen på sjukhuset pratar engelska.

Frank blir inlagd. Först säger läkaren baby-hospital. You - hotell, och menar att jag bara ska besöka Frank mellan kl. 10 och 15 när det är besökstid. Aldrig i helv*te tänker jag och skäller ut läkaren på svenska. Efter det får jag stanna.

 

Det visar sig att en av läkarna på sjukhuset har en svensk fru, som jag får ringa och prata med. Hon berättar att Frank har 6%-iga brännskador och att vi behöver boka om våra hemresebiljetter. Finns ingen chans att vi kan flyga hem på söndag.

Vi blir kvar till måndag 9 december, då har vi bokat ett flyg på eftermiddagen. På flygplatsen möts vi av nytt problem. Frank får inte flyga utan läkarintyg. Så vi får springa genom hela flygplatsen till en läkarcentral som skriver ut ett intyg efter att ha tittat på honom. 

När vi sitter på planet andas jag ut.

När det är en timme kvar till landning får Frank feber. HÖG feber. Han blir inte kontaktbar. Flygpersonalen ropar ut efter läkare i planet och vi får hjälp av en läkare som kyler ner honom med frysklampar under fötterna. Vi landar och det står ambulans och väntar. Vi får gå av först av alla, och ner direkt på plattan där ambulansen står, och så åker vi mot Uppsala.

När vi kommer fram till barnakuten i Uppsala andas jag ut. Alla pratar svenska, ingen försöker ta Frank ifrån min famn.

Vi blir inrullade i ett rum och bandagen tas av för att bedöma brännskadan, och de är så fina med Frank. Blåser såpbubblor, sjunger, skojar. Frank märker knappt att de är och pillar i såret. Efter ny omläggning blir vi inlagda på barnavdelningen 95B. Vi får båda stanna med Frank hur länge vi vill, och en förälder får sova kvar. 1a natten sover jag hos Frank och pappa Henrik för sova på Ronald McDonald Hus bara på andra sidan vägen. Känns så tryggt att ha honom nära, och han dyker upp tidigt morgonen efter så vi kan äta frukost tillsammans. Dags för tvätt av skadan och omläggning. Frank får 3dubbeldos Alvedon mot smärtan och om det inte fungerar så måste han sövas för omläggningen. Som tur är går det bra, det har tidigare pratats om hudtransplantation men nu under omläggningen så konstaterar man att det inte kommer behövas. Jag och pappa Henrik varvar kommande dagar med att sova hos Frank och att bo på Ronald McDonald Hus. Frank har fortfarande hög feber och får därför inte åka hem. Känns så skönt att man bara kan gå över gatan och sova ostört ett par timmar utan pipande maskiner och utan personal som kommer in. Men ändå kunna vara så nära familjen.

Så tacksam att vi fick möjlighet att bo där!

På Lucia får vi äntligen åka hem och jag har nog aldrig varit så lycklig. Feberfri kille som är glad och pigg. Vi får återbesökstider för omläggning på brännskadecentrum 2 ggr i veckan men vi får vara HEMMA! Julpynta, julbaka och framför allt fira jul HEMMA! 

Idag är Frank världens gladaste och goaste 5åring som inte har några men från sin brännskada annat än ett ärr på bröstet. Så tacksam att det gick så bra som det gick! Och så tacksam för den svenska sjukvården (och den Tjeckiska, för de var fantastiska på sjukvård, men inte så fantastiska på OMvård) och tacksam för Ronald McDonald Hus som gjorde det möjligt för hela familjen att vara nära varandra.

DSC02044.jpg

Inspirationsdagar i Linköping för alla Ronald McDonald Hus i Norden

Torsdag-fredag var Lotta, Elin & Anna på konferens med de andra Ronald McDonald Husen i Norden. Kul att träffa kollegor och byta erfarenheter. Vi lyssnade på Folke som berättade om brännskador och deras arbete på Universitet sjukhuset i Linköping, vi lyssnade på Mattias som berättade om parasport och vi fick prova bla. rulstolsbasket. Tack för trevliga och lärorika dagar Ronald McDonald Hus Linköping.

IMG_4144.jpg
IMG_4148.jpg
IMG_4153.jpg

Arvid har bott på Ronald McDonald Hus i Uppsala 53 gånger nu...

 och det blir fler gånger.  Nu har Arvid varit här för 53:e gången. Tvillingsyrran Agnes och mamma är alltid med. Ibland får storebrorsorna följa med men oftast får de vara hemma med pappa och gå i skolan. I november kommer de tillbaka igen. Välkommen!

arvid med syster

2013-klubben

Vill du också göra skillnad för de familjer som som bor långt hemifrån? Bidraget går till vår kommande utbyggnad så att fler familjer får plats. Det kan även gå till nya leksaker i Huset eller till lite gofika för att förgylla vardagen lite

IMG_3963.jpg

Höststädning

I lördags hade vi höststädning på Huset. Det kom volontärer, medarbetare och föräldrar och hjälpte till. Det gjordes fint ute i rabatter och buskar och träd klipptes, det sopades, putsades fönster. Inne hängdes det upp nya gardiner från Himla och korridoren på plan 1 målades. Vi bjöd sedan på grillad korv och Triller bjöd på cupcakes. Vilken dag - tack till alla.

kvinna
mamma och barn
glad kille
IMG_3881.jpg
barn i vagn
IMG_3887.jpg
IMG_3894.jpg
IMG_3898.jpg
IMG_3901.JPG
IMG_3889.jpg

Ett löv betyder så mycket

Ännu ett löv till vårt sponsorträd - tack till #biltema Uppsala för allt.Vill du också bidra. Maila oss uppsala@rmdbarnfond.se eller lotta.sterning@rmdbarnfond.se

hjarta i guld

En dag för en verksamhetschef…

Idag ringde klockan 5.20 – fy! Men när det är för en bra sak så känns det självklart att studsa upp och in i duschen. Ingen promenad innan jobb vilket jag försöker hinna de flesta vardagar. På väg mot #vaknauppsala svängde jag in på jobbet och hämtade ett paraply med RMH- logga som är helt nya, tänkte att det var ett perfekt pris så här på hösten i visitkortslotteriet. Nattpersonalen Adam var redan uppe så vi skrämde nog varandra då klockan bara var 6.10. Han skulle plugga en stund innan jobbstart och hade precis ätit frukost.

Träffade Lina som är en vän till Ronald McDonald Hus när jag parkerade bilen och vi tog följde. Vi ska ju vara på scenen och berätta om Huset och Linas engagemang. Lina är formgivare och har tagit fram bl.a Älgen Ärling som ni kan köpa under september månad och 500kr/såld älg går till vår kommande utbyggnad. Passade på att tacka några av våra sponsorer från scenen och frågade också om det var något byggföretag som ville lämna anbud. Fick en kontakt så nu hoppas jag att vi kan träffas och att de vill lämna ett anbud.

Efter #vaknauppsala blev det storhandling till kvällens Hus-middag. Styrelsen för RMH i Uppsala ska laga Tacos och bjuda familjerna på.

Mot jobbet och en fika med Anna och volontären Margareta.  Ut i bilen igen och lämnade tillbaka en beställning som gått fel samt tömde en bössa på #upplandsmotor då de haft ett event i helgen. TACK- alltid trevligt att bara hämta en påse pengar.

Tillbaka på plats igen i Huset och förberedde styrelsemötet och betalade räkningar – vi har också räkningar som ska betalas.

En av styrelsemedlemmarna @roland edin kom lite tidigare och började hacka grönsaker då han inte kan stanna efter mötet.

Styrelsemöte med 6 medlemmar utav 8, vi diskuterade bl.a utbyggnad och nuläge. Efter mötet var det dags för styrelsen att jobba ordentligt. Nästan 4 kilo köttfärs att steka samt duka, och se till att allt var klart till klockan 17.30 när maten skulle serveras.

Succé, tror alla gillar tacos, stora som små. Styrelsens medlemmar åt tillsammans med familjerna och pratades vid. TACK för en återigen fantastisk dag på jobbet.

Nu går jag hem för idag

IMG_3569.JPG
IMG_3572.JPG
folk lagar tacos
donationer
IMG_3565.JPG

Husmiddag en vanlig torsdag kväll

Idag har Elin och Lotta lagat Husmiddag och bjudit familjerna på. Det blev köttfärsspett, klyftpotatis och Tzatziki. Till dessert blev det knäckig äppelpaj med vaniljsås. Så gott!

IMG_3449.JPG
IMG_3442.JPG
IMG_3443.JPG
IMG_3444.JPG
IMG_3441.JPG
IMG_3446.JPG
IMG_3448.JPG

Volontärer

Nu är några av våra volontärer tillbaka efter ett sommaruppehåll. Idag har Kina och Lasse varit här och hjälpt oss med städning, tvätt, byte av micro, koll utav eluttag i rum, smörjning av gångjärn samt mycket mycket mer. Våra volontärer betyder så mycket för både oss och för familjerna för att vi ska kunna ha ett rent, fräscht och helt hus när familjerna kommer tillbaka efter en dag på sjukhuset. Stort tack för att ni finns. Vill du också göra det lilla extra för Huset och våra familjer? Ring 018 50 23 05 eller maila: lotta.sterning@rmdbarnfond.se

IMG_3429.JPG